Cases

AV ProVideo heeft de afgelopen jaren uiteenlopende projecten verzorgd voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Hieronder beschrijven we enkele cases die voor ons bijzonder zijn. Dit kan zijn door de omvang van het project of omdat we niet vaak een soortgelijke vraag krijgen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Langdurige relatie met NEP the Netherlands.

Van NEP, de grootste broadcast service leverancier van Nederland en ondertussen ook van Europa, koopt AV ProVideo de gebruikte broadcast apparatuur in.

Een broadcast service bedrijf als NEP heeft een enorme vloot aan apparatuur. Door innovatie in de markt moeten zij wel regelmatig hun apparatuur vernieuwen om aan de eisen/wensen van hun klanten te kunnen voldoen.

De laatste jaren heeft NEP regelmatig AV ProVideo gevraagd om deze apparatuur op te kopen of als het niet meer bruikbaar is, om dan op de juiste wijze de oude apparatuur af te voeren volgens de milieuwetten.

Voor meerdere partijen is dit een voordeel:

 • NEP: heeft extra inkomsten en de oude apparatuur wordt veilig afgevoerd
 • AV ProVideo; kan de goede gebruikte broadcast apparatuur weer wereldwijd verkopen
 • Nieuwe eigenaar: de klant koopt betrouwbare apparatuur voor een aantrekkelijke prijs
 • Milieu: de oude apparatuur wordt gedemonteerd en de metalen worden gescheiden

Ontmanteling of ontzorgen van TV Studio apparatuur bij de RTBF.

In de zomer van 2018 heeft AV ProVideo verschillende projecten gerealiseerd voor de Belgische Franstalige broadcaster RTBF:

Juni 2018:

AV ProVideo heeft veel gebruikte camera’s opgekocht van de afdeling ENG. Dit waren veel 2/3” schouder en handheld camcorders.

Dit is de core business van AV ProVideo. De camcorders worden door AV ProVideo opgekocht en vervolgens geregistreerd, getest, schoongemaakt en waar nodig nieuwe onderdelen voor besteld. Deze camcorders verkoopt AV ProVideo dan weer wereldwijd met garantie.

Juli 2018

De ontmanteling van een nieuwsstudio; verwijderen van het studiolicht, screens, bekabeling en alles wat daar verder bij komt kijken.

In eerste instantie kreeg AV ProVideo de vraag van de RTBF of er interesse bestond om de apparatuur uit deze studio op te kopen. Een gedeelte hiervan kon interessant zijn voor de verkoop, maar een groot gedeelte betrof niet direct de handel van AV ProVideo. Deze apparatuur was zeer specifiek en daarom waren er niet een-twee-drie klanten voor te vinden.

Toch heeft AV ProVideo dit project volledig aangenomen. AV ProVideo is in gesprek gegaan om de volledige studio te ontmantelen voor een totale aankoopprijs.

De ontmanteling van de TV Studio:

Voorbereiding:

 • Overleg met de klant over plan van aanpak
 • Transport en gereedschapsmiddelen
 • Veiligheidsvoorwaarden
 • Personeel inhuren

Ontmanteling:

 • 2 dagen waren ingepland voor deze ontmanteling, waaronder een zondag
 • Alle apparatuur die verkoopbaar was, is verwijderd zonder schade aan te brengen
 • Alle apparatuur is meegenomen en op de juiste wijze afgevoerd

Augustus 2018
Leegruimen van ruimtes waar veel oude en gebruikte broadcast apparatuur stond.

Wat houdt ontzorging in?

De oude broadcastapparatuur is professioneel door AV ProVideo verwijderd en als dat nodig was ook op verantwoorde wijze afgevoerd.

 • Het scheiden van de materialen zoals, metaal, non-ferrometalen, hout en/of plastic.
 • Het gescheiden afvoeren van deze materialen naar bedrijven die gespecialiseerd zijn in recycling en die zich houden aan de geldende milieuwetten.

Waarom gebruikte professionele broadcast apparatuur aanschaffen?

De aanschaf van professionele broadcast apparatuur, zeker als het meerdere (studio)camera’s, lenzen of andere professionele apparatuur betreft, vergt een flinke investering. Hierdoor is een markt voor gebruikte broadcast apparatuur ontstaan. Het grootste argument voor een omroep of videograaf om gebruikte broadcast apparatuur aan te schaffen is de lagere aanschafprijs.

Voor de nieuwe gebruikers is het echter wel van belang om vooraf te weten wat de technische staat en daarmee de waarde is van de gebruikte broadcast apparatuur.

Voor oriëntatie op de tweedehandsmarkt voor bijvoorbeeld auto’s zijn er allerlei middelen in omloop die een indicatie kunnen geven van de waarde van een gebruikte auto. Internet biedt hierbij ook vaak uitkomst.

Voor de aankoop van gebruikte broadcastapparatuur ligt dit toch net even wat anders. Daarvoor zijn geen bronnen met richtgetallen beschikbaar. De marktprijs wordt eigenlijk vrijwel volledig bepaald door de onderhandelingsvaardigheden van twee partijen; de koper en de verkoper.

Waar nog meer op letten?
Zaken waaraan u verder nog moet denken bij de aanschaf van gebruikte broadcast apparatuur:

 • Bij wie koop ik? Kan ik de verkoper van de gebruikte apparatuur vertrouwen?
  Lees hier de eBay recensies van AV Provideo
 • Doe navraag bij de producent of oorspronkelijke leverancier van de apparatuur om de daadwerkelijke staat van het apparaat te achterhalen (serienummer controleren)
 • Laat de gebruikte apparatuur nakijken door een erkende dealer of broadcast reparatie bedrijf
 • Maak goede afspraken met de verkopende partij over bij wie eventuele “verrassingen” in rekening worden gebracht

Pas op!
Er zijn ook enkele gevaren verbonden aan de inzet van gebruikte apparatuur.

 • Hoe zit het met garantie van die mooie gebruikte broadcastapparatuur?
 • Hoe heeft de vorige eigenaar de apparatuur behandeld (reiniging, transport etc.)?
 • Heeft onderhoud (tijdig) plaatsgevonden en door een erkend bedrijf?
 • Vaak kun je aan de buitenkant van een apparaat niet zien hoe de technische staat is

Laten keuren = zekerheid!
Vooral bij duurdere gebruikte broadcast apparatuur raad ik aan om deze door een erkend bedrijf te laten “keuren”. Het heeft uiteraard de voorkeur dit vóór de aankoop te laten doen. Als dit om een of andere reden niet kan, laat dat dan in ieder geval direct na de aankoop doen. U geeft uzelf daarmee meer inzicht in de staat en de resterende levensduur van de gebruikte apparatuur. Bovendien moeten noodzakelijke reparaties uiteindelijk toch verricht worden. Om onnodige ergernis, omzetderving en wellicht extra technische kosten te voorkomen, kunt u de noodzakelijke reparaties beter direct laten uitvoeren. De extra kosten van een keuring zijn dan weer snel terugverdiend.


AV ProVideo is de Europese internetsite speciaal voor professional AV equipment, gebruikte DSLR, Video, Broadcast en Cine apparatuur in de ruimste zin van het woord.